Problemen met de Microfoonstandaard

microfoonstandaardIn ons vorige artikel over microfoons werd hij al kort genoemd, de microfoonstandaard. Veel artiesten kunnen niet zonder, want je hebt natuurlijk niet altijd je handen vrij om de microfoon vast te houden. Zoveel vreugd als de microfoonstandaard brengt, zoveel problemen kan deze eveneens brengen.

Het lijkt zo simpel, maar het opzetten en afstellen van een microfoonstandaard kan behoorlijk wat problemen opleveren. In dit artikelen behandelen wij daarom de meest voorkomende aandachtspunten.

Slappe hap

Niets is zo vervelend als een lamme microfoonstatief of hengsel. De oorzaak is dat mensen de verkeerde schroeven te strak aandraaien. Hierdoor verbuigt het metaal en verliest het scharnierpunt zijn grip. Draai de schroeven dus wel goed vast, maar niet door.

Dreigt je microfoon uit de houder te vallen, dan kan dat een dure grap zijn. Een valpartij betekent al snel onherstelbare schade voor je microfoon. Vaak ligt het probleem bij de combinatie van de verkeerde microfoonhouder bij de verkeerde microfoon. Wanneer je beide of één van de twee aanschaft moet je hier dus goed op letten.

Een wiebelende microfoonstandaard

Een microfoonstandaard die niet stabiel staat kan voor veel problemen zorgen. Iedere schommeling kan namelijk hoorbaar zijn en is vooral zeer irritant tijdens het zingen of spelen. Het goed neerzetten van een microfoonstandaard wordt vaak te gehaast gedaan, waardoor dergelijke fouten kunnen ontstaan. Onze eerste tip luidt dan ook om je tijd te nemen voor het plaatsen en op de volgende zaken te letten:

  • Heb je alle poten goed uitgeklapt?
  • Zitten de rubbertjes van de poten er nog goed op?
  • Heb je de standaard op een vlakke ondergrond neergezet?
  • Zit het hengsel wel goed vast? Als deze los zit kan de hele statief gaan wiebelen.
  • Zit de microfoon ook goed vast?
  • Let er tot slot ook op dat je tijdens je optreden niet met je voet tegen de poten aankomt.

Het is tot slot ook belangrijk om je statief voorzichtig te vervoeren. De stangen kunnen verbuigen als je hier te ruw mee omspringt. Heb je de microfoonstandaard uit elkaar gehaald? Laat de schroeven er dan inzitten, zo raak je ze niet kwijt.

Wij hopen dat dit artikel je helpt om het gebruik van een microfoonstandaard makkelijker te maken en problemen te voorkomen.

Bekijk ook onze andere zang gerelateerde artikelen op Muziekschool.nl of lees meer over onze zangcursus.