Waarschijnlijk heb je al de nodige ervaring met zingen in kleine ruimtes tijdens zanglessen, onder de douche of voor een bescheiden publiek. Echter als je professionele optredens voor een groter publiek gaat geven dan krijg je vroeg of laat te maken met… De microfoon. Zingen met een microfoon vraagt om wat oefening en welke microfoon kun je dan het beste gebruiken? Leg die haarborstel of waterfles aan de kant, want wij gaan je alles vertellen over zingen met een microfoon!

zingen met microfoon

Een kwestie van wennen

Wie voor het eerst gaat zingen met een microfoon zal merken dat dit een heel andere ervaring is. De grootste uitdaging waar zanger(essen) mee te maken krijgen is het aanhouden van het juiste volume. Je moet goed verstaanbaar zijn, maar je moet natuurlijk ook voorkomen dat het zingen veranderd in schreeuwen. Een goede oplossing om dit onder de knie te krijgen en dat is heel veel oefenen. Bespreek dit bijvoorbeeld met je zangdocent zodat hij/ zij hier extra aandacht aan kan schenken.

Wanneer je vaker met een microfoon gaat zingen, krijg je vanzelf het juiste gevoel te pakken.

Een andere oplossing om jezelf goed te horen zingen tijdens een optreden is het gebruik van een monitorsysteem of een ‘in-ear-systeem’. Dit zijn dus die oortjes die je artiesten vaak ziet gebruiken. Zo weet je precies of je het juiste volume aanhoudt en voorkom je onnodige overbelasting van je stem.

Soorten en merken

Microfoons zijn er in verschillende soorten, maten, merken en prijzen. Welke microfoon het beste bij jouw stem past is heel persoonlijk. Een dure microfoon wil niet persé altijd beter zijn. Zo biedt het merk Neumann een microfoon (KS104) waardoor de kleinste geluidjes ten gehore worden gebracht. Je moet dan echt over de allerbeste stembeheersing beschikken. Deze microfoon zal bijvoorbeeld ook niet voor alle muziekgenres geschikt zijn.

De keuze van een microfoon hangt dus ook niet alleen van je stem af, maar ook van het type muziekgenre wat gezongen wordt.

Andere bekende microfoon merken zijn; AKG, Beyerdynamic, Sennheiser, en Shure. Let op dat je kiest voor een zangmicrofoon. Sommige microfoons zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor spreken.

Type microfoon

Ga je veel bewegen op het podium? Dan is een draadloze microfoon ideaal. Sommige zijn voorzien van zenders, zodat ze kunnen communiceren met je monitorsysteem. Een nadeel van deze microfoons is dat de batterijen/ accu leeg kan raken. Je moet er dus goed op letten dat je draadloze microfoon genoeg stroom heeft als je het podium opgaat. Dit is een van de meest voorkomende problemen tijdens optredens.

Een andere oplossing is een microfoon met snoer. In dit geval loop je minder risico’s op technische problemen. Vooral wanneer je weinig hoeft te bewegen is dit een prima oplossing.

Wanneer je je handen nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld tegelijkertijd een instrument wil bespelen dan heb je absoluut een microfoonstandaard nodig. Hier volgt binnenkort nog een apart artikel over.

Do’s en dont’s

Tot slot geven wij je graag nog wat tips waarmee je optreden met een microfoon gegarandeerd een succes wordt:

  • Houd de microfoon niet te ver van je mond af, zodat je zang niet goed te horen is.
  • Probeer niet met je vingers te tikken op de microfoon, dit is namelijk hoorbaar en kan je zang verstoren.
  • Voorkom dat je hand te dicht in de buurt van de kap zelf komt, dit kan het geluid beïnvloeden. (Rappers doen dit soms expres om een effect te creëren.)
  • Gebruik je een microfoon met snoer? Hou dit snoer dan ook goed vast en voorkom dat je erover struikelt.
  • Maak je microfoon goed schoon. Zeker als je die van een ander gebruikt.

Wil je meer weten over zingen? Lees dan ook onze andere zang gerelateerde artikelen op Muziekschool.nl of bekijk onze zangcursus.