Strumming patterns; een mooie volgende stap op de gitaar!

Ben jij het leren van open akkoorden al voorbij en zoek je naar de volgende uitdaging in je ontwikkeling als gitaarspeler? Je zou kunnen proberen om strumming patterns te gaan leren! Met strumming patterns speel je een stuk vrijer dan wanneer je alleen losse akkoorden speelt en het ontwikkelt een belangrijke eigenschap van je gitaarspel – je gevoel voor ritme! Iedereen wil graag mooie akkoorden spelen en de meesten zullen dat ook vrij snel doorkrijgen. Maar een ander kritiek onderdeel van het gitaarspelen is een mooi ritme spelen. Hier focust deze oefening zich op!

Wat is het? En waarom “moet” ik dit leren?

Het overgrote deel van de gitaristen oefent hoofdzakelijk op alle aspecten en facetten van gitaarspelen, behalve het ritmespelen. Natuurlijk is het tof om je favoriete riffs en hits na te kunnen spelen, maar uiteindelijk is dat niet iets waar je veel beter van wordt. Een ritme spelen is een essentiële vaardigheid als je on-the-spot een liedje wil improviseren (denk aan het scenario-kampvuur). Daarnaast is het juist kunnen spelen van een ritme ook een vaardigheid die noodzakelijk is voor het evolueren als artiest. Wanneer je meer wil worden dan een coverbandgitarist, zul je zelf stukken moeten gaan creëren en het verstand hebben van ritme en strummen is daarvoor noodzakelijk. Daarnaast helpt het ontzettend met het “gevoel voor ritme” verhogen, wat altijd helpt, bij elke vorm van muziekmaken! We zullen een eenvoudig voorbeeld van een strumming pattern uitleggen aan de hand van een achtste noot.

De oefening

Denk je even in dat je met je voet met het ritme meetikt. Een achtste noot werkt als volgt: normaliter werk je met kwartnoten, waarbij je elke keer dat je met je voet de grond zou raken, een nummer roept. Bijvoorbeeld: 1-2-3-4. 1-2-3-4. Achtste noten voegen daar een noot tussen, waardoor je hem meetikt als: 1-en-2-en-3-en-4-en. Je voegt dus tussen elke noot, een extra noot in. 

Voor deze oefening heb je een metronoom nodig. Heb je geen metronoom thuis? Tegenwoordig zijn metronomen heel simpel te koop of te downloaden. Lees hier hoe!

Probeer voor de eerste stap van deze oefening, op elke kwart en achtste noot een E-akkoord aan te slaan. Lukt dat? Probeer dan elke achtste noot (de “en”) van beneden naar boven aan te slaan. Dus van de lage E naar de hoge E bij 1-2-3-4 en andersom bij de “en” die er tussen komt. Je zal al merken dat er een ritme ontstaat. Als laatste variant van deze oefening kan je proberen om bij elk even nummer (2 en 4) de snaren harder aan te slaan, om een accent aan te brengen. Aan het eind van deze simpele oefening zul je al snel een mooi ritme horen ontstaan op jouw gitaar. Dit is strummen!

Wil je meer weten? Laat het hieronder weten in de comments en wij zullen binnenkort een tweede deel in deze miniserie over strumming schrijven! Voor nu, probeer de bovenstaande oefening en probeer vooral aan de hand daarvan je eigen ritmes te creëren. Wij horen graag of het gelukt is. Mis jij iets in dit artikel dat je andere lezers graag wil meegeven, of wil je graag een bepaald ander blog zien op deze site? Laat het ook dan vooral in de reacties hieronder weten en wij gaan er mee aan de slag!