Tips per zang-genre - Country, opera en blues/jazz
Het is af en toe moeilijk om de ideale tips te vinden voor jouw situatie, vooral als je een stem hebt voor een specifiek zang-genre, of hem juist daarvoor wil ontwikkelen. De algemene tips heb je vaak wel iets aan, maar je leert er vaak meer van om te zoeken naar de ideale training en tips voor jouw genre. Dus Muziekschool.nl heeft die voor jou verzameld! Wij namen vorige week al drie genres door en deze week gaan wij door met de laatste drie; country, opera en blues/jazz! Hoe ontwikkel jij je stem specifiek voor deze genres en welke tips moet je in acht nemen wanneer je voor een bepaald genre oefent? Lees het hier!
Country
Van Dolly Parton tot Carrie Underwood – zelfs in Europa zijn de grote countrynamen bekendheden. Dit oer-Amerikaanse genre, doorgeëvolueerd vanuit onder andere southern blues, country-western en honky-tonk, is wereldwijd bekend om uiteenlopende redenen. Maar hate it or love it: het is een genre met sterke vocale performers. Een goede algemene tip voor een countryzanger(es) is om naar heel veel verschillende soorten countrymuziek te luisteren, om alle verschillende soorten en stijlen te begrijpen.
Tips voor countryzanger(es)s(en):
- Forceer je country-accent niet. Vooral als je Amerikaans-Engels niet als moedertaal hebt, gaat dit in geen enkel geval goed klinken. Zet jezelf dus niet voor paal! Zorg er wel voor dat je naar genoeg countrymuziek luistert. Zo pik je de verschillende accenten en intonaties onbewust op en leer je jezelf dit langzaam op een natuurlijke manier aan.
- Leer jezelf aan om verhalen te vertellen. Country komt van het verhalen vertellen af en dat moet in een goede countrysong te horen zijn.
- Deze verhalen moeten oprecht zijn. Hoe eerlijker je overkomt met je voordracht, hoe meer punten je scoort bij een écht countrypubliek.
Opera
De meest traditionele van de besproken genres, maar zeker niet de minst creatieve. Juist in deze traditionele manier van zingen zit een creativiteit die pas herkend wordt wanneer er kenners luisteren. Daarnaast is dit ook een genre voor de vocale krachtpatsers. Het operagenre heeft veel overeenkomsten met klassieke zang, vandaar dat veel van de tips ook voor het klassieke genre gelden.
Tips voor operazanger(es)s(en):
- Net als bij country hierboven: probeer niet teveel een opera-sound te forceren. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk te geforceerd doen en dat wil je jezelf niet aandoen. Zing met een open en vrije stem!
- In dit genre wordt veel gebruik gemaakt van een vibrato. Ook dit is iets wat je natuurlijk en over tijd moet aanleren. Let er op dat je dit niet forceert want dan kun je je stem beschadigen!
- Operamuziek kan bijna niet gezongen worden zonder goede coaching. Wil je echt goed opera/klassiek gaan zingen? Zoek dan professionele begeleiding!
Blues/jazz
Blues en jazz zijn, op hun respectievelijke manieren, misschien wel de meest emotionele muziekgenres. Het spreekt dan ook voor zich dat emotie en oprechtheid ook (zeker) in dit genre een heel belangrijke rol spelen. Daarnaast moet je weten waar je vandaan komt. Blues en jazz zijn genres die leven vanuit en voor hun roots. Gebruik je eigen historie in je voordracht en probeer je emoties voor geen seconde te verbergen.
Tips voor blueszanger(es)s(en):
- Verdiep je in blues als genre. Bekijk documentaires op YouTube en Netflix over de oorsprong van het genre.
- Experimenteer met je stem. In dit genre zit veel artistieke vrijheid. Probeer eens een stuk te scatten, bijvoorbeeld.
- Probeer je zangtechnieken te verscherpen met zanglessen.
Dit was het voor onze tips per genre. Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.