Tips per zang-genre - Rock, Hip-Hop en Pop

Het is af en toe moeilijk om de ideale tips te vinden voor jouw situatie, vooral als je een stem hebt voor een specifiek zang-genre, of hem juist daarvoor wil ontwikkelen. De algemene tips heb je vaak wel iets aan, maar je leert er vaak meer van om te zoeken naar de ideale training en tips voor jouw genre. Dus Muziekschool.nl heeft die voor jou verzameld! Wij nemen zes genres door en we beginnen deze week met de genres Rock, Hip-Hop en Pop. Hoe ontwikkel jij je stem specifiek voor deze genres en welke tips moet je in acht nemen wanneer je voor een bepaald genre oefent? Lees het hier!

Rock

Rockmuziek heeft vele gezichten. Van de verschillende soorten metal (Slayer, Dethklok, Alter Bridge) tot de meer pop-rock bands (U2, Nickelback, maar ook Ed Sheeran doet aan (akoestische) rock), ze stammen allemaal van de blues af. Ongeacht hoe ver zij zich vanaf dat punt hebben doorontwikkeld, het is allemaal ontstaan vanuit bluesmuziek. De blues ontwikkelde zich door tot zwaardere, meer dansbare muziek. En dat laatste, het wiegen van de heupen, heeft in het Engels tot de term rock geleid!

Tips voor rockzanger(es)s(en):

  • ​Probeer jouw rock-gimmick te vinden. Dat kan het overslaan van je stem zijn (à la Steven Tyler), of een rauwe grommende sound (à la Chad Kroeger).
  • Voor rockmuziek heb je over het algemeen een heel breed bereik nodig, van (voorzichtig) fluisteren tot sterke, diepe uithalen. Oefen hierop, maar zorg er voor dat je aan beide kanten van het spectrum de gezondheid van je stem voorop stelt!
  • Wanneer je je eigen vibrato vindt: gebruik het! Deze rauwheid kan je goed gebruiken in je rockstem.

​Hip-Hop

Hip-Hop ontstond, zoals bij de meeste muziekfans bekend, ongeveer bij The Sugar Hill Gang. Deze groep zette met de klassieker "Rapper's Delight" het genre op de kaart bij het brede publiek en het is sindsdien niet meer weg te denken van het straatbeeld (ook al gaan er geruchten dat hip-hop niet meer is). Hip-Hop is een moeilijk genre om in één stijl samen te vatten, maar deze tips hebben wij gevonden voor jouw hip-hop-stem:

​Tips voor hip-hopzanger(es)s(en):

  • ​Weet waar hip-hop vandaan komt. Tipje van de sluier: hip-hop heeft bijna overal wel roots, dus zorg dat je een brede kennis van de muziekhistorie hebt. Genres om aan te denken zijn funk, disco, maar zeker ook reggae, soul en gospel.
  • Je hoeft als hip-hopper niet te kunnen rappen, maar het wisselen tussen spreken en zingen kan je vaardigheden in beide aspecten verbeteren.
  • Net als bij rock, maar iets anders: wees niet bang om te experimenteren met verschillende stijlen en variaties om je eigen stijl te vinden.

Pop

Pop staat bekend als één van de meest alomvattende termen in de muziekindustrie, maar dit zang-genre is specifieker dan het lijkt. Vaak wordt pop verward met "Top-40", terwijl er zeker een specifieke sound aan te koppelen is. Denk maar eens aan de grootheden van de pop, zoals de "King" Micheal Jackson, Madonna, Prince en andere grootheden die het popgenre gemaakt hebben wat het nu is.

Tips voor popzanger(es)s(en):

  • Leer je vibrato te controleren zodat je het kan inzetten waar nodig.
  • Experimenteer met verschillende stemgeluiden en "vocal effects".
  • Bij pop hoort vaak beweeglijkheid en/of dansen. Probeer te oefenen met veel bewegen/dansen tijdens het zingen.

Volgende week nemen we je mee in de tips van een ander type zang-genre, namelijk country, opera en blues/jazz! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.