Je kan nog zo veel oefenen voor je optreden, op je dieet letten, op tijd gaan slapen, goed omgaan met je stem, ga zo maar door, maar als het tussen je oren niet goed zit, heb je weinig kans op slagen. Het is natuurlijk altijd belangrijk om er een correcte mentaliteit op na te houden, van het bedrijfsleven tot de topsport. Maar het maakt dus ook wel degelijk verschil bij het zingen! Wat houdt dit in en hoe zorg je dat jij de juiste zang mentaliteit houdt? Lees snel verder!

“Wat als…?”

De belangrijkste vraag die veel zangers zichzelf stellen, is helemaal geen gekke. Want wat als mensen je niet mooi vinden zingen? Wat als je stem overslaat? Wat als je die noot niet haalt? Wat als? Het enige goede antwoord hierop is: je weet bijna zeker dat het niet lukt als je jezelf zoveel zorgen blijft maken. Want uiteindelijk is er maar een bepaalde hoeveelheid invloed die je hebt op wat je daar op het podium doet. Heb je jezelf goed voorbereid? Heb je een plan gemaakt voor je voorbereiding en je daar aan gehouden? Dan moet het goed komen. Toen je dat plan in elkaar zette, heb je alle scenarios al overdacht. Hier heb je rekening mee gehouden en als je je aan dat plan gehouden hebt, weet je zeker dat je alles gedaan hebt en dus goed voorbereid bent.

Wat willen mensen horen?

​Een goede tip om jezelf over twijfel heen te zetten, is begrijpen wat mensen willen horen. Dit verschilt per publiek en per genre. Maar dit weet jij zelf het best. Zijn het hoge noten? Is het passie, of zelfs agressie? Wil het publiek je actief zien, of willen ze dat je vooral op je zang focust? In de marketing zeggen ze “Ken je doelgroep”, maar mijns inziens gaat deze term ook in de zang op.

Wat is de ideale zang mentaliteit?

Was hier maar een eenvoudig antwoord op, dan had iedereen die mentaliteit al gehad. Het allerbelangrijkste aan de zang mentaliteit is dat je weet wat het is om te winnen en dat je ook weet wat het is om te falen. Het gaat een aantal keer gebeuren dat er iets niet lukt, maar juist door dit te ervaren, leer je er mee omgaan. Wanneer je je stem goed voorbereid hebt, je tekst/setlist goed kent en je feedback hebt gehad van de mensen om je heen, die je vertrouwt in het objectief feedback geven, moet je zeker zijn dat je het gaat halen. En als er iets is wat de ideale mentaliteit is, is dat het wel.

Heb jij het idee dat je klaar bent voor je volgende optreden? Zijn er tips waar andere zangers iets aan hebben, of heb je zelf een bepaalde routine die jou vertrouwen geeft? Deel deze dan vooral hieronder! Als je er één persoon mee helpt, is dat al genoeg. Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.