De verschillende zangstemmen: Sopraan

Als je begint met zingen, ben je vooral gefocust op het verbeteren van je zang. Kom je iets verder in je ontwikkeling en ga je meer met andere zangers/zangeressen over je passie praten, dan word je al snel doodgegooid met verschillende zangtermen, zoals de verschillende zangstemmen. Maar de woorden sopraan, tenor, alt of bariton zullen niet iedereen direct even bekend voorkomen. Daarom nemen wij ze één voor één even door! Wij werken van hoog naar laag en we beginnen deze week met de sopraan!

​​De sopraan is de hoogste van de stemmen die wij doornemen. Het is ook één van de hoogste stemmen in het menselijk bereik, waardoor het ​vaker door vrouwen dan mannen gezongen wordt. Het is een stem die voor mannen moeilijk te halen valt, maar voor de meeste vrouwen goed te doen is. Er zijn echter wel mannen die de sopraanstem halen. Zij halen dit meestal door gebruik te maken van een speciale techniek. Hierover later meer.

Bekende vrouwelijke sopranen

Er zijn op het internet (bv. op YouTube) een aantal goede voorbeelden te vinden van prachtige zangstemmen, zeker ook van sopranen. WIj hebben een aantal voorbeelden voor jullie verzameld, zodat jullie weten waar wij het over hebben!

Angela Gheorghiu – O mio babbino caro (Zilveren jubileum Koningin Beatrix)

In deze prachtige voorstelling op het feest rond koningin Beatrix’s zilveren jubileum draagt sopraan Angela Gheorgiu het stuk “O mio babbino caro” voor. Flinke druk natuurlijk, als je voor de koningin moet spelen, maar het lijkt Gheorgiu weinig te doen!

Anna Netrebko – Sempre Libera


In deze voordracht van de aria uit Guiseppe Verdi’s “La Traviata” laat Russische zangeres Anna Netrebko horen dat ze, zelfs met een sterk Russisch accent, dit lange stuk nog prachtig kan performen. ​Dat woord gebruiken we expres, omdat dit niet zo maar een opera is, laat staan zo maar zingen! Kijk zelf maar en je weet wat het is om sopraan te zijn!

​Mannelijke sopranen

​Van alle zangstemmen is de sopraan van nature wel degene die mannen het minst ligt. De lagere zangstemmen zoals bas en bariton liggen mannen van nature meer, maar hier de komende weken meer over. Er zijn mannen die wel sopraan zijn (gebleven). Voordat de baard in de keel komt, kunnen veel jongetjes al sopraan zingen. Er zijn echter mannen die (al dan niet door een bewuste castratie) deze zangstem behouden. Denk aan deze voorbeelden:

Andrew De Leon – Avé Maria


​Andrew De Leon, een make-up artiest van 19, blaast hier de jury en het publiek van hun stoelen met zijn performance van Avé Maria. Van zijn eerste tot zijn laatste optreden bij X-Factor tot zijn eigen albums, deze jongeman met zijn wasbeer-ogen is een ster!

Vitas – Opera #2


​Een minder conventionele manier van sopraan zingen, maar zeker een moderne versie, is deze van de Russische zanger Vitas. We kunnen er zo veel over zeggen, maar je moeten maar kijken om te weten waarom we het zo origineel vinden!

Er is dus nog hoop, mannen!

Volgende week gaan wij in op het volgende type van de zangstemmen: de alt! Wil je die niet missen en meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.