Welke invloed heeft melk op je stembanden?

Sporters zweren er vaak bij, je wordt er groot en sterk van, het is puur natuur en het staat bijna symbool voor reinheid en degelijkheid. Maar voor zangers en zangeressen is het een ​no-go: melk. Maar welke invloed heeft melk op je stembanden? Krijg je er echt een laag slijm van over je stembanden, waardoor je minder zuiver zingt? Of is dat (licht) overdreven en kan je ook als je regelmatig (voor een publiek) zingt, gewoon melk blijven drinken? Oftewel: kan ik aan als zanger gewoon melk drinken?

Lang werd gedacht dat melk of melkproducten drinken/gebruiken van invloed kon zijn op je stembanden. Van negatieve invloed dan, wel te verstaan. Veel zangers beweren een negatief gevoel over te houden aan het drinken van melk en kiezen er voor om het maar helemaal niet meer te gebruiken. Als je daarvoor heel erg van melk hield, kan dat heel vervelend zijn. Moet je echt stoppen met melk drinken, of is dit vooral een fabeltje? Wij hebben het opgezocht en het antwoord is duidelijk

De concrete invloed van melk op je stembanden

Gezien de bekendheid van deze case, is dit veelvuldig onderzocht. Er zijn een aantal bronnen die wij minder snel geloven, maar een onderzoek/interview gepubliceerd door The New York Times wekt bij ons genoeg vertrouwen op om een uitslag op te baseren. Hier zijn de resultaten van een aantal onderzoeken naar de invloed van melk op je stembanden:

Volgens dr. Lucian Sulica (afdelingshoofd stem- en spraakgerelateerde problemen bij het New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center in New York, USA) is er op dit moment geen concreet bewijs ​dat melk meer slijm produceert dan andere dranken. “Ook al gaven meerdere testpersonen aan wel het gevoel te hebben meer slijm in de keel te hebben,” aldus dr. Sulica.

In een ander onderzoek werd zelfs zo ver gegaan dat testpersonen besmet werden met een griepvirus en de hoeveelheid snot (​getver, alles voor de wetenschap) werd gewogen, bij een nulmeting-groep en een groep die melk gedronken had. Hier kwam ook weer als meest opzienbarende uitslag uit dat testpersonen die geloofden in de theorie over melk en stembanden wel zelf aangaven meer slijmproductie te voelen, maar dit bleek ook weer niet echt zo te zijn!

Zit de invloed van melk op je stembanden in je keel? Of meer in je hoofd?

​Het lijkt er dus meer op dat dit een kwestie is van hoe je je er bij voelt. Wanneer jij je niet fijn voelt bij het drinken van melk voor het zingen, moet je het vooral niet doen. Een vervelend gevoel in je keel leidt je bij het zingen af en geeft je minder zelfvertrouwen wanneer je op het podium staat. Is dat het waard? Dat is aan jou!

Hebben jullie ervaring met voeding dat van invloed lijkt te zijn op de stembanden? Ik ben er benieuwd naar, laat het me weten in een reactie hieronder! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.