Al tijden aan het proberen om die ene hoge noot te raken? Verstijf je al bij het idee dat je voor een zaal dichtslaat of dat er alleen maar gepiep uit je keel komt? Het is helaas een bekend fenomeen onder zangers en zangeressen dat er met gemengde gevoelens naar hoge noten gekeken wordt. Wanneer ze loepzuiver zijn, kunnen ze je reputatie heel veel goed doen. Wanneer dat niet zo is, kunnen ze je gehele optreden voor je verpesten… Nachtmerries! Maar wat kun je er aan doen om dit te overleven? Denk eens aan ademsteun! Ademsteun? Lees snel door!

Is het voor jou een herkenbaar scenario? Voor, of zelfs tijdens, een optreden weet je dat je naar die hoge noot toewerkt en je gaat jezelf afvragen of je er nog onderuit kunt. Snel je microfoon saboteren of de band seinen dat ze een toontje lager moeten spelen (letterlijk)? Er zijn ook makkelijkere oplossingen die je helpen over je hoge-noten-angst heen te komen. Onder andere een techniek genaamd ademsteun. Dat houdt in: je ondersteunt je adem en dus je zang met je spieren, met name je middenrif, buik- en rugspieren. Om uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat, een klein biologielesje:

Je middenrif, buikspieren en ademsteun

Je hebt vroeger tijdens de biologieles vast wel eens gehoord over je middenrif. Dit is een grote spier in het midden van je torso, die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor je ademhaling. Dit doet hij door als een parachute uit te vouwen en je longen mee te trekken, waardoor er een vacuum ontstaat in je longen. Deze vul je dan door je neus of mond met lucht. Klapt deze parachute weer in, adem je weer uit. Een belangrijke spier dus, zeker ook bij het zingen. Alleen is het nadeel van het middenrif dat het gewend is om lucht ook redelijk snel weer weg te laten lopen, met name wanneer het van zuurstof in koolstof is omgezet. En bij een hoge noot, waar relatief veel lucht gebruikt wordt, wil je niet dat je middenrif eerder opgeeft dan jij!

Het is daarom zaak om meer spieren te betrekken bij het zingen. Denk aan de volgende oefening:
Adem een paar keer goed in en uit, tot je redelijk tot rust bent gekomen. Adem een keer goed in (zoals je dat tijdens een optreden zou doen) en begin te sissen als een slang. Tanden op elkaar en laat ons maar je beste impressie van een cobra horen. Probeer tijdens het sissen je buikspieren in te trekken. Zo langzaam mogelijk en zo vloeiend mogelijk. Je zult snel merken dat je door het langzaam intrekken van de spieren, de sis langer vol kan houden. Dit is het principe van ademsteun. Je gebruikt je core om je stem en longen te ondersteunen. Ook geen overbodige luxe om je planking te oefenen dus! Wanneer je de volgende keer een hoge toon moet halen, maak je dan geen zorgen: jouw core in combinatie met deze ademsteun-techniek zullen je er doorheen slepen!

Geen reden meer om te panieken wanneer je voor een volle zaal staat dus! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.