In deze kwakkelende weken waar het winter noch lente is, loop je ook als zanger(es) een risico wanneer je naar buiten loopt. Voor je het door hebt heb je een virusje onder de leden en dan moet je opeens de week erna gaan zingen met verkoudheid! Een verkoudheid voorkomen is al lastig genoeg, maar er vanaf komen misschien nog lastiger. Wij gaan proberen je te begeleiden. Lees hier hoe je van je verkoudheid af komt!

Iedere zanger moet er een keer aan geloven. Vlak voor een gig moet je opeens niezen, heb je een zere keel en zou je het liefst de hele dag met Netflix onderuit liggen. Maar the show must go on! Het kan lastig zijn om door je verkoudheid heen te vechten en een goede show neer te zetten, maar er zijn zeker dingen die je kunt proberen om jouw stem in de best mogelijke vorm te krijgen om te kunnen presteren.

NIET DOEN: gorgelen met zout of fluisteren. Beiden beschadigen je stem waarschijnlijk meer dan dat het de genezing ondersteunt. Deze twee old-skool oplossingen kun je het best vergeten voor dit doeleinde!

WEL DOEN:

  • Vermijd zwaar verteerbaar voedsel. Dit voedsel kost waarschijnlijk meer energie om het te verteren dan het oplevert om je ziekte te bestrijden. Denk hierbij aan koffie, chocola of alcohol. Gezond blijven eten, niet op comfort food terugvallen!
  • “Verkoudheid zuigt” houdt meer wijsheid dan men denkt. Door te zuigen op een keelsnoepje of een dropje produceer je extra spuug, waar veel goede stoffen in zitten die een verkoudheid remmen. Al zou je op een speen zuigen (wel beter voor de lijn ;-), zou je lichaam nog in actie komen!
  • Gorgelen kan wel, maar liever met afgekoelde saliethee dan zout water.
  • Zingen met verkoudheid kun je leren. Wanneer je om je verkoudheid heen zingt door bijvoorbeeld gebruik te maken van je ribben en rug en vooral op je techniek te leunen, in plaats van je kracht, kun je veel van de verkoudheid verhullen en het veel makkelijker voor jezelf maken.
  • Slaap veel. Je kan (bijna) niet genoeg slapen, wanneer je een ziekte uit je lichaam wil strijden.

Zingen met verkoudheid kun je leren.

Let er op: Iedereen reageert anders op verschillende methoden om de verkoudheid te bestrijden. Het is belangrijk je lichaam te kennen. Daarnaast is het essentieel om geen van deze methoden te gebruiken wanneer je dit normaal niet lekker vindt/hier niet tegen kan. Dit omdat je lichaam er dan niet beter op gaat reageren als je al niet lekker bent!

Met deze tips moet ook jij aan de slag kunnen en wie weet, misschien doe jij over een jaar wel mee met The Voice! Geen zangblog meer missen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket zanglessen, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.