Stiekem dromen ontzettend veel mensen ervan om een beroemde zanger/ zangeres te worden. Doorbreken in een talentenjacht of tijdens een auditie. Bij een carrière als professioneel zanger/ zangeres denk je al snel aan ‘lead’ zingen. Vooraan op het podium staan en solo je zangkunsten ten gehore brengen.

Toch wijzen wij jou graag op een zangcarrière die net zoveel voldoening kan brengen en misschien nog wel meer. Namelijk een carrière als achtergrondzanger. In dit artikel leggen wij je graag uit waarom.

Achtergrondinformatie

Achtergrond zangeressen Achtergrondzanger(essen) zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van elk optreden. Iets wat vaak wordt onderschat. Zo geven ze meer diepgang en kracht aan een optreden en ondersteunen daarmee de ‘lead’ zanger. Daarnaast hebben achtergrondzangers de belangrijke taak om het publiek enthousiast te maken, door op een bepaalde manier te klappen en extra enthousiasme te creëren wat aanstekelijk werkt voor het publiek. Let maar eens op, hoe vaak je gaat meezingen met een nummer op het moment dat achtergrondzangers inzetten.

Vaak worden er meerdere achtergrondzangers tegelijk gebruikt, omdat hiermee een meerstemmig effect bereikt kan worden.

In de internationale scene worden achtergrondzangers vaak aangeduid als Backing Vocals.

Niveau

Wie denkt dat zingen als achtergrondzanger makkelijk is, komt bedrogen uit. Vaak ligt het niveau zelfs iets hoger dan dat van de ‘lead’ zangers. Dit komt omdat achtergrondzangers langere ‘halen’ moeten maken, meerstemmig moeten zingen en een veel strakkere tempo en timing aanhouden.

Ook het juiste volume aanhouden is natuurlijk ontzettend belangrijk. Je zou dus kunnen zeggen dat achtergrondzanger worden meer uitdaging biedt.

Minder roem, meer waardering

Beroemd worden heeft voordelen, maar ook heel veel nadelen. Denk aan beperkte privacy, beoordeelt worden op je levensstijl, enzovoorts. Als achtergrondzanger word je puur beoordeelt op je zangkunsten, maar word je geen mikpunt voor de roddelbladen en behoud je dus veel meer privacy.  Vergis je bovendien ook niet over je beloning. Goede achtergrondzangers worden veel gevraagd en kunnen daar heel prettig van leven.

Bovendien gebeurd het ook wel eens dat een achtergrondzanger alsnog de overstap maakt naar ‘lead’ zinger en daardoor alsnog alle roem krijgt.

Het overwegen waard

Op internet zijn genoeg succesverhalen te vinden over achtergrond zangers/zangeressen. Denk aan Merry Clayton, achtergrondzangeres voor ColdPlay en The Rolling Stones of Lisa Fischer, achtergrondzangeres voor Sting en Tina Turner.

Meer artikelen over zingen, vind je op Muziekschool.nl.