Of je nu een nieuwe gitaar, een 2e hands gitaar, een akoestische of elektrische gitaar hebt. Je gitaar onderhouden is van groot belang voor de levensduur van je gitaar en natuurlijk voor het speelgenot. Wie niet goed voor zijn gitaar zorgt, zal merken dat deze op de lange termijn steeds slechter gaat klinken. Bovendien is een gitaar een doorgaans dure aanschaf en dan is het fijn als je er zo lang mogelijk van kan genieten. Maar wat houdt ‘goed onderhouden’ nu precies in? Wij geven je graag een paar tips om je gitaar goed te onderhouden.
Schoonmaken
Het is ten eerste belangrijk om je gitaar goed schoon te maken. De meeste gitaren bevatten een laklaag. Vuil en vette vingers zijn hierop niet alleen een lelijk gezicht maar kunnen ook het geluid dempen. Om vuil en vetaanslag goed te kunnen verwijderen zijn er tal van middeltjes op de markt om dit mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan producten als Guitar Gloss van GHS. Doe hiervan een klein beetje op een doekje en boenen maar. Wanneer je dit geregeld doet, hoeft dit klusje weinig tijd te kosten.
Om de toets te reinigen kun je producten gebruiken als Fretboard 65 van Dunlop. Wrijf met je poetsdoekje altijd in de lengte van de toets. Even laten drogen en met een droog doekje nog even afstoffen.
Vergeet tot slot ook niet om de metalen onderdelen van je gitaar af en toe schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan de stemknoppen of metalen snaren en frets. Door zweet kunnen deze op de lange termijn worden aangetast. Maak deze onderdelen daarom af en toe schoon met een droog doekje.
Afstellen
Wanneer je veel speelt op je gitaar kunnen je snaren wat slapper worden. Het is daarom belangrijk dat je af en toe je kam afstelt om dit probleem te verhelpen. Het afstellen van je kam kun je zelf doen of uitbesteden aan een specialist. Ook voor de hals geldt dat deze van tijd tot tijd opnieuw afgesteld moet worden.
Wellicht ben je al ervaren in het afstellen van een gitaar en natuurlijk is er ontzettend veel informatie over te vinden op internet. Toch raden wij je aan om dit proces niet zelf te doen als je niet 100% zeker weet wat je doet. Het verkeerd afstellen van je gitaar kan namelijk vervelende gevolgen hebben.
Je gitaar beschermen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is daarom goed om te weten waar het materiaal van je gitaar wel en niet tegen kan. Vooral houten gitaren kunnen erg gevoelig zijn voor plotselinge temperatuurschommelingen en vochtveranderingen. Zo kun je bijvoorbeeld een vochtig doekje in je gitaarkoffer doen om uitdroging te voorkomen of juist een zakje met kiezelaarde als je bang bent dat de luchtvochtigheid te hoog is. De meeste gitaren kunnen een maximale luchtvochtigheid aan van 60% tot 70%.
Tot slot raden wij je ook zeker aan om te investeren in goed gevoerde gitaarkoffer.
Op Muziekschool.nl lees je meer handige artikelen over gitaar spelen. Bekijk ook eens onze gitaarcursus.