Toonladders zingen: waar moet je op letten?

Misschien is het wel de bekendste oefening in het zingen: de toonladders zingen. Van The Sound of Music tot de eerste zangles bij het conservatorium; overal zie je de toonladder terugkomen. Er zijn dan ook weinig tot geen zangdocenten die de toonladder niet kunnen waarderen. Maar wat is nou het geheim van toonladders zingen? En wat valt er nog te verbeteren aan de manier waarop jij toonladders zingt? Wij leggen de klassieke toonladder opnieuw onder de loep!

De basis

​De basis van de welbekende opwarmoefening is bij iedereen wel bekend. Ten eerste zorg je dat je houding correct is. Dat houdt in dat je er voor zorgt dat je stevig op twee benen staan, je knieën niet op slot zet en correct op je voeten staat. Dit betekent dat je voor ongeveer 2/3de op je voorvoeten staat en 1/3de op je hakken. Je ademhaling regel je door je schouders laag te houden en te proberen om je flanken (de spieren direct onder je onderste ribben, aan de zijkanten) naar buiten te duwen terwijl je inademt. Door gebruik te maken van je flanken, kun je veel beter je stem gebruiken. Lees hiervoor ook onze blog over ademsteun!

De toonladder

De klassieke toonladder kan elke (aspirant) zanger uit zijn hoofd noemen. Do Re Mi Fa Sol La Ti Do, overeenkomstig met de tonen C, D, E, F, G, A, B, C. Deze zing je van laag (de eerste Do) naar hoog (de laatste Do). Probeer hierbij te letten op het zuiver houden van je stem. Wanneer je per ongeluk een noot mist, kun je eventueel opnieuw beginnen. Wanneer je de hoge Do geraakt hebt, kun je het weer andersom afbouwen naar de lage Do, ofwel de lage C.

​Variaties en andere pro-tips

Wanneer je de toonladder onder de knie hebt, kun je besluiten om wat variaties toe te passen. Denk hierbij aan twee tonen omhoog springen, dus bijvoorbeeld van Do – Mi – Sol – Ti – Do en andersom weer afbouwen. Verder is het belangrijk dat je goed drinkt voor en tijdens het zingen. Drink echter geen melk! Door het drinken van melk produceer je meer saliva, waardoor je moeilijker gaat zingen. Met een glas water kom je een heel eind! Verder rest ons maar een ding om te vertellen: geniet er van, blijf oefenen en je zult zien dat je vanzelf beter wordt!

Heb jij de toonladder al een beetje onder de knie? Zoals je leest kan het een essentieël deel van je voorbereiding zijn en je daardoor veel sneller leren zingen! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.