Als je begint met zingen, ben je vooral gefocust op het verbeteren van je zang. Kom je iets verder in je ontwikkeling en ga je meer met andere zangers/zangeressen over je passie praten, dan word je al snel doodgegooid met verschillende zangtermen, zoals de verschillende zangstemmen. Maar de woorden sopraan, tenor, alt of bariton zullen niet iedereen direct even bekend voorkomen. Daarom nemen wij ze één voor één even door! Wij werken van hoog naar laag en nadat we vorige week de sopraan doornamen, gaan we nu door naar de alt!

​​De alt is de tweede hoogste van de stemmen die wij doornemen. Dit is een lage vrouwenstem en kan daardoor ook gehaald worden door jongens en sommige mannen. Doordat deze stem iets bereikbaarder is, zijn er ook meer mannen die het proberen, met wisselend succes.

Bekende vrouwelijke alt-stemmen

En, omdat deze stem dus iets bereikbaarder is, zijn er ook veel bekende voorbeelden van alt-stemmen te noemen. Zo ook uit de popwereld!

Tina Turner – Simply The Best

Eén van de mooiste stemmen ooit was een alt-stem. Tina Turner, bekend van veel hits waaronder deze Simply The Best, had met haar karakteriserende lage vrouwenstem een sterke alt-stem in haar keel zitten. Een beter voorbeeld kun je haast niet geven!

Eula Beal – Erbarme Dich

In een wat klassieker voorbeeld van de alt-stem, zien we hier Eula Beal met het operanummer “Erbarme Dich” uit de Matthäus Passion. Een prachtig voorbeeld van hoe een alt-stem op een compleet andere manier ingezet kan worden, na de krachtige performance van Tina Turner!

​Mannelijke alt-stemmen (ook wel altus, contratenor of countertenor)

De alt is een stem die voor mannen dus haalbaar is, maar voor veel mannen wel aan de bovenkant van hun vocale bereik ligt. Dit kan er voor zorgen dat de stem breekt bij te lange uithalen, vandaar dat het een mooie uitdaging is voor veel mannen! We hebben twee voorbeelden gevonden van mannen die het wel voor elkaar krijgen.

Caleb Hyles – Let it Go


​YouTube-zanger Caleb Hyles waagt zich regelmatig aan Disney-liedjes, maar dit keer kiest hij een wel heel riskant nummer; Let It Go, van de film Frozen! Dit nummer kenmerkt zich door hoge, lange uithalen, gecombineerd met lage stukken. Hoe brengt hij het er van af?

Russel Oberlin – Bach Cantata #54


Wederom een meer klassiek voorbeeld: Russell Oberlin zingt een stuk van Bach. Een prachtige, rustige voordracht van dit stuk. Zo goed, dat Oberlin’s Duitse uitspraak vergeven wordt!

Volgende week gaan wij in op het volgende type van de zangstemmen: de tenor! Wil je die niet missen en meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.