Als je begint met zingen, ben je vooral gefocust op het verbeteren van je zang. Kom je iets verder in je ontwikkeling en ga je meer met andere zangers/zangeressen over je passie praten, dan word je al snel doodgegooid met verschillende zangtermen, zoals de verschillende zangstemmen. Maar de woorden sopraan, tenor, alt of bariton zullen niet iedereen direct even bekend voorkomen. Daarom nemen wij ze één voor één even door! Wij werken van hoog naar laag en nadat we vorige week de alt doornamen, gaan we nu door naar de tenor!

​​De tenor. Misschien wel de meest legendarische zangstem, als is het alleen maar door de “Three Tenors”, Pavarotti, Carreras en Domingo. Het is de derde hoogste van de stemmen die wij doornemen. Dit is een stem die vooral door mannen gezongen wordt. Er zijn weinig tot geen vrouwen te noemen die tenor kunnen zingen, maar Zarah Leander, Ruby Helder en Bally Prell zijn die namen die het hebben laten zien.

Bekende mannelijke tenor-stemmen

Mannelijke tenoren zijn in grote getale te vinden. Een aantal legendarische namen zijn Luciano Pavarotti en Andrea Bocelli, maar ook Enrico Caruso en Franco Corelli zijn voorbeelden van bekende tenoren. Hier zijn een aantal voorbeelden in actie te zien:

Andrea Bocelli – Vivo per lei


Deze zul je wel herkennen. Eén van de meest legendarische Italiaanse nummers wordt nog steeds vaak in eindejaarslijsten gedraaid en kwam ooit in Nederland binnen als nummer 3 in de hitlijsten. Wat ons betreft een permanente nummer 1!

Luciano Pavarotti – Nessun Dorma

Gaan we iets verder terug in de tijd, dan vinden we die andere legendarische tenor: Luciano Pavarotti. In dit optreden in 1994 zingt hij een legendarisch nummer: Nessun Dorma. Bijgestaan door een orkest, maar er is maar één man die de show steelt.

​Vrouwelijke tenor-stemmen

Zoals we eerder toelichtten, is het extreem lastig voor vrouwen om een goede tenor neer te zetten. Toch zijn er vrouwen die het doen. Wij noemden Ruby Helder al in de introductie. Hieronder is haar vrouwelijke tenor-stem te horen!

Ruby Helder – My Queen


We gaan nog iets verder de historie in, met deze opname uit 1913(!). Ruby Helder (1896-1940) performde toen dit nummer geschreven door Jacques Blumenthal (1892-1908). Maar Ruby Helder is niet de enige die een sterke tenor neer kan zetten…

Alice Fredenham – My Funny Valentine


In de 2013-editie van Britain’s Got Talent kwam een schuw meisje het podium op lopen, die haar familie niet had verteld dat ze auditie ging doen. Wat volgde was een voorstelling die niet vaak meer herhaald is!

Volgende week gaan wij in op het volgende type van de zangstemmen: de bariton! Wil je die niet missen en meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.