Goed nieuws voor iedereen die wel eens onder de douche, in de auto, tijdens het werk of zelfs buiten op de fiets luidkeels meezingt met de muziek. Onderzoek van de Universiteit van Frankfurt wijst namelijk uit dat zingen gezond is! Je hebt natuurlijk nooit een excuus nodig om te zingen, maar dit is wel heel goed nieuws! Van een hoger immuunglobine-niveau, tot hogere cortisonen-waarden en synchrone hartslagen… Zingen is gezond en wel zo:

Jezelf beter voelen door te doen wat je leuk vindt. Het is net zo makkelijk als het klinkt. Zingen kan heel gezellig zijn wanneer je samen met vrienden bij een karaokebar staat, maar als je leest wat er onderzocht is in de Universiteiten van Göteborg en Frankfurt heb je al helemaal geen zin meer om je in te houden. Zingen is gezond en dat mogen we weten ook. Het wordt zelfs overwogen om zingen als remedie voor te schrijven. Dit gebeurt al voor sociale en psychologische redenen, maar ook als fysiologische remedie kan zingen een uitkomst bieden voor veel patiënten, aangezien het goed is voor de longen, ​core​-spieren en concentratie (vooral wanneer er in een groep gezongen wordt).

​De onderzoeksresultaten

​Zingen is niet alleen heel leuk en daardoor goed voor het humeur, maar het brengt ook veranderingen in je lichaam teweeg. Bij een groep proefpersonen werd na het zingen bloed afgenomen. Hieruit bleek dat de concentratie immuunglobine A (een proteïne, die als afweerstof in je lichaam werkt) en de hoeveelheid cortison (het belangrijkste stofje tegen stress) waren toegenomen tijdens het zingen. Dit wil zeggen dat een kwartiertje zingen dus je weerstand verbetert en je stressniveau serieus verlaagt! (P.S. mocht je weerstand toch niet toereikend zijn, lees je hier hoe je met een verkoudheid door kunt zingen!)

​Zingen is gezond, maar ook sociaal

​Ander onderzoek heeft al aangetoond dat het zingen de emotionele ontwikkeling van het brein bevordert. Dit maakt het ook bij uitstek geschikt voor kinderen die hiermee hun hersenen sneller en beter ontwikkelen dan zonder zangles. Een goed voorbeeld van een voordeel hiervan is een groter gevoel voor empathie. Daarnaast wordt gezegd dat wanneer mensen samen zingen, hun hartslagen synchroon gaan lopen. Meer verbonden dan dat wordt je niet, toch?

​Het lijkt me duidelijk dat zingen al lang geen kwaad meer kan en dat iedereen die er wat van zegt als jij zingend over straat gaat, maar moet accepteren dat jij met je tijd meegaat en met je gezondheid bezig bent! Meer van dit soort leuke health-tips ;-)? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.