Geavanceerde zangtips: hiermee ga je jezelf echt uitdagen!

Wij hebben al een paar keer tips gegeven over hoe je herkent of je een zangstem hebt en hoe je daarop voort kan borduren, maar dit keer gaan we iets technischer in de materie duiken. We hebben speciaal voor jou een aantal geavanceerde zangtips verzameld waarmee je door kan in je ontwikkeling. Ben je nog niet zo ver? Klik hierboven op één van de twee andere artikelen die wij in deze serie gepubliceerd hebben. Ben je er klaar voor? Dan gaan we direct aan de slag!

Hou je spieren warm, 24/7

​We hebben al vaker aangestipt dat je spieren zich moeten opwarmen voordat ze optimaal kunnen presteren en dat je stembanden ook gewoon spieren zijn, maar dit keer gaan we het niveau iets omhoog schroeven. Neem ​ELKE DAG de tijd om je stembanden op een zingende manier te gebruiken. Als je wekelijks oefent en je je stembanden daarvoor goed opwarmt, doe je al een boel goed. Maar omdat wij nu echt geavanceerde zangtips geven, gaan wij er ook uit dat je op geavanceerd niveau wil leren zingen. Daarvoor kan het zich dubbel en dwars lonen om je stem elke dag even zingend te gebruiken. Al is het maar een paar toonladders tijdens het douchen – het gaat er om dat je je stembanden getraind houdt, niet dat je een ingewikkelde zangoefening doet.

Oefen stilletjes

Niet alleen houd je de buren te vriend (tenzij ze heel erg fan zijn van je zangstem), maar het helpt je ook met het sparen van je stem. Alleen beginners zingen heel luid tijdens het oefenen (al dan niet om foutjes te verbergen) en dat stadium ben jij al lang voorbij. Niet alleen toont (en traint) zachter zingen je finesse, het helpt je ook met je stem te sparen en blessures te voorkomen, zodat je de kracht bewaart voor optredens. Voor alle zangstijlen behalve belten is het geen probleem om zachtjes te oefenen en de explosie te bewaren voor D-Day!

​Blijf met beide benen op de grond

​Dit advies wordt in Nederland vaker gegeven, maar dit keer bedoelen wij het letterlijk! Een natuurlijk reflex is om bij hoge noten jezelf uit te rekken en zo lang mogelijk proberen te maken, maar wanneer je jezelf “zwaar maakt”, met beide voeten plat op de grond blijft en je borstkas recht en op z’n plek houdt zul je zien dat je veel gemakkelijker bij hoge noten komt. Daarnaast ben je fysiek veel meer in balans, wat weer helpt bij een andere belangrijke tip: de ademhaling!

Hou je kin binnenboord en je mond open

​Hou je kin recht! Wanneer je je kin naar voren duwt of omhoog steekt, knel je je luchtwegen af, waardoor het veel lastiger wordt om goede noten te produceren. Deze noten heb je nodig om een volledig bereik te houden. Het zal je verbazen hoeveel makkelijker het is om noten te halen wanneer je je kin iets naar binnen haalt. In dezelfde categorie van geavanceerde zangtips: probeer ook je mond open te houden bij het produceren van je tonen. Wanneer je twee vingers (naast elkaar) tussen je voortanden kan schuiven, is je mond genoeg open om resonantie en dus volume te creëeren. Wanneer je mond dicht is (wat je gewend bent van het normale praten), verlies je volume en dat wil je natuurlijk voorkomen!

​Met deze geavanceerde zangtips moet jij uit de voeten kunnen met je verdere lessen! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.