De verschillende zangstemmen: Bariton

Als je begint met zingen, ben je vooral gefocust op het verbeteren van je zang. Kom je iets verder in je ontwikkeling en ga je meer met andere zangers/zangeressen over je passie praten, dan word je al snel doodgegooid met verschillende zangtermen, zoals de verschillende zangstemmen. Maar de woorden sopraan, bariton, alt of bariton zullen niet iedereen direct even bekend voorkomen. Daarom nemen wij ze één voor één even door! Wij werken van hoog naar laag en nadat we vorige week de tenor doornamen, gaan we nu door naar de op één-na-laatste: de bariton!

​​De bariton. Een stem die door veel wereldberoemde zangers groot gemaakt is. Deze stem zit net boven de bas en is daarom vooral aan mannen besteed, maar er zijn ook een aantal vrouwen die bewezen hebben met deze stem uit de voeten te kunnen. Grote namen zijn onder andere Frank Sinatra(!), Ronnie James Dio, Elvis Presley en Eddie Vedder. Maar dan vergeten we voor het gemak nog even Johnny Cash, Jimi Hendrix en ook David Bowie!

Bekende mannelijke bariton-stemmen

Mannelijke baritonen zijn in grote getale te vinden. Hierboven hebben we al genoeg legendarische voorbeelden genoemd, we zullen er een paar laten horen:

David Bowie – Life On Mars

Een van de beste performances ooit van dit nummer en misschien een van de beste bariton-optredens ooit: de legendarische David Bowie laat zichzelf hier gelden!

​Johnny Cash – Hurt

Een andere legendarische zanger die helaas niet meer onder ons is, is Johnny Cash. Dit nummer is meteen een van zijn meest legendarische, geniet er van!

​Elvis Presley – Jailhouse Rock

In deze klassieker laat Elvis Presley zien wat hij in huis heeft. En dat is veel!

Jimi Hendrix – All Along The Watchtower

Deze hit, vaak gebruikt in films en commercials, laat het bereik van Jimi Hendrix zien op de gitaar en vocaal!

Frank Sinatra – My Way

We duiken iets verder terug de tijd in, naar de 60’s. Toen trad Frank Sinatra op en zong hij deze prachtige versie van het nummer “My Way”.

Soundgarden (Chris Cornell) – Black Hole Sun

​De ons helaas recent ontvallen Chris Cornell heeft met een van zijn bands, Soundgarden, deze wereldhit neergezet. Nog één keer een tribute aan deze man!

​​Vrouwelijke bariton-stemmen

Het is voor vrouwen bijna onmogelijk om een baritonstem te zingen, omdat het al snel onnatuurlijk klinkt. Maar sommige vrouwen durven de status quo te breken en dan krijg je zeldzame performances als deze:

Hallbjörg Bjarnadóttir Nielsen – Van tenor tot bas!

Hallbjörg Bjarnadóttir Nielsen​ was een Ijslandse zangeres met een ongelooflijk indrukwekkend bereik. De vrouw weet in deze opname uit 1960 niet alleen !

Volgende week gaan wij in op alweer het laatste type van de zangstemmen: de bas! Wil je die niet missen en meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.