Als je begint met zingen, ben je vooral gefocust op het verbeteren van je zang. Kom je iets verder in je ontwikkeling en ga je meer met andere zangers/zangeressen over je passie praten, dan word je al snel doodgegooid met verschillende zangtermen, zoals de verschillende zangstemmen. Maar de woorden sopraan, bas, alt of bas zullen niet iedereen direct even bekend voorkomen. Daarom nemen wij ze één voor één even door! Wij werken van hoog naar laag en nadat we vorige week de bariton doornamen, sluiten we nu af met de laatste: de bas!

​​De bas. Misschien wel de meest legendarische van zangstemmen, bekend van grote namen als Louis Armstrong, Elvis Presley en Isaac Hayes. Het is de laagste van de zangstemmen (en daarmee ook de laatste die wij behandelen), maar het is er wel eentje die grandioze hits heeft voortgebracht, die tot de dag van vandaag in de hitlijsten te vinden zijn. Wij hebben voor deze blog alleen mannelijke bas-stemmen behandeld, omdat we hier de beste voorbeelden uit konden halen.

Bekende mannelijke bas-stemmen

Mannelijke basstemmen zijn bestaan in relatief grote getale, maar er zijn een paar stemmen die er met kop en schouders bovenuit staken.

J.D. Sumner – Wayfaring stranger

Als je een kenner vraagt naar de beste bas ooit, bestaat de kans zeker dat hij/zij J.D. Sumner noemt. Deze zanger is niet voor niets te vinden in dit rijtje: de fluweelzachte en tegelijkertijd rauwe stem van Sumner laat geen twijfel bestaan over het feit dat deze man zijn lage tonen onder controle heeft!

​Louis Armstrong – What a wonderful world

Deze absolute klassieker is het schoolvoorbeeld van een prachtig basnummer. ​Wie kan deze niet in zijn geheel meezingen? Maarja, lukt het ook op die toonhoogte?

​Elvis Presley – You were always on my mind

Een van Elvis Presley’s meest emotionele nummers toont ook het laagste bereik van Elvis. In dit nummer gaat The King of Rock and Roll diep in zijn bereik en zet hij een prachtige ballad neer!

Tim Storms – That lonesome road

Tim Storms is geen wereldberoemde zanger, maar bekend is hij zeker. Hij staat met stem bekend als de man met de laagste zangstem in de wereld! Wij zijn geen Guinness Book of World Records, maar we geloven het direct. Kennen jullie iemand die nog lager kan zingen dan deze bas?

Isaac Hayes – Shaft

​Dan vergeten we bijna deze klassieker: Isaac Hayes! Met deze versie van Shaft, live in Spanje in 1973, zette hij zichzelf wereldwijd op de kaart, voor zover hij dat nog niet gedaan had. Ook deze grootheid is helaas niet meer onder ons, maar the music never dies!

Dit waren ze dan alweer: de verschillende zangstemmen! Van sopraan tot bas, nu weet jij waar het om gaat. Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.